UP-DATE ȘTIINȚIFIC

2 decembrie 2022

Societatea de protetică vă recomandă articolul "Critical review about two myths in fixed dental prostheses: Full-Coverage vs. Resin-Bonded, non-Cantilever vs. Cantilever" (Mine A, Fujisawa M, Miura S, Yumitate M, Ban S, Yamanaka A, Ishida M, Takebe J, Yatani H.). Într-o lume plină de implanturi poate că merită o șansă și puntile adezive. Conform studiilor, puntile adezive în extensie în zona frontală pentru edentațiile unidentare au rate de succes de 10 ani mai mari decât restaurările protetice pe implanturi.

20 septembrie 2022

Societatea de Protetică vă invită să citiți un articol de excepție apărut în 2022 în Periodontology 2000, revistă care este pe locul 2 în clasamentul revistelor de specialitate. Sunt foarte importante noțiunile din articol pentru noi, proteticienii, în stabilirea planului de tratament la pacienții, din ce in ce mai numerosi, care prezintă periimplantită.

11 iulie 2022

Dr. Cristina Bodnar recomandă un articol de Frank Spear care abordează o problematică actuală în planificarea protetică a cazurilor clinice la pacienți cu proteze parțiale fixe ce trebuie înlocuite. Autorul prezintă algoritmul de evaluare bazat pe factori decizionali importanți, în baza cărora se reface proteza fixă clasică sau se indică o protezare pe implanturi pentru breșele edentate și coroane individuale pe dinții stâlpi.

22 mai 2022

Dr. Mihaela Pantea vă recomandă "Conservative approach to the restoration of vital teeth affected by severe tissue wear", un articol care descrie o reabilitare orală completă, incluzând creșterea progresivă a dimensiunii verticale de ocluzie și un tratament protetic conservator, cu menținerea vitalității pulpei dentare, în cazul unui pacient cu uzură dentară generalizată.

17 aprilie 2022

Dr. Mihaela Pantea vă recomandă un articol care descrie un flux de lucru digital ce include: scanare intraorală, proiectare asistată de calculator (CAD) și proceduri de fabricație subtractivă și aditivă: "Digital tools and 3D printing technologies integrated into the workflow of restorative treatment: a clinical report. The Journal of Prosthetic Dentistry".

4 aprilie 2022

Dr Andrei Macris vă recomadă un articol în care este prezentat un studiu comparativ de evaluare a preciziei de scanare per arcadă pentru 9 scannere intraorale și 4 scannere de laborator: "Comparison of Full Arch Trueness and Precision of Nine Intra-Oral Digital Scanners and Four Lab Digital Scanners".

22 martie 2022

Dr. Cristina Bodnar recomandă un articol care prezintă un caz clinic de alergie severă la un pacient cu proteză chirurgicală provizorie realizată din PPMA, aplicată după rezecție de maxilar pentru tratamentul unui carcinom spinocelular. Pacientul a dezvoltat o stomatită alergică extinsă în orofaringe, confirmată de teste de laborator specifice, care au indicat și materialul indicat pentru refacerea protezei provizorii - uretandimetil acrilat.

14 martie 2022

Dr. Luminița Oancea vă recomandă un articol în care se discută și se exemplifică ghidurile clinice, avantajele și limitările proiectelor de proteză fixă în cazuri de inserție nefavorabilă a implanturilor din punct de vedere al poziției și angulației: "A case series and clinical guidelines".

7 martie 2022

Dr. Sergiu Rădulescu vă recomandă "A digital workflow with computer-assisted implant planning for fabricating an impression splinting framework and custom tray for multiple implants", un articol care prezintă un flux de lucru digital pentru planificarea și fabricarea ghidului chirurgical de inserare a implanturilor, a unei șine de imobilizare și a unei linguri individuale pentru amprenta analogică în cazul restaurărilor protetice fixe susținute de mai multe implanturi dentare.

28 februarie 2022

Dr. Andrei Macris vă recomandă ”Angulated Screw Channel Solutions in implant dentistry – When do we use them?”, un articol care prezintă o soluție modernă de înșurubare a lucrărilor protetice fixate pe implanturi, în zona frontală, folosind chei de înșurubare cu capăt modificat, ceea ce permite crearea canalelor de acces către implant de pe fața linguală a coroanelor, la o angulație de până la 30 de grade.

21 februarie 2022

Dr. Mihaela Pantea vă recomandă "Planning and executing a difficult case in a full digital workflow", care prezintă reabilitarea orală completă a unui caz clinic complex, folosind fluxul de lucru digital și restaurări protetice fixe monolitice.

14 februarie 2022

Dr. Tudor Spînu recomandă "Contour management of implant restorations for optimal emergence profiles: guidelines for immediate and delayed provisional restorations", un articol în care Oscar González-MartínErnesto LeeArnold WeisgoldMario Veltri și Huan Su propun soluții de optimizare a profilului de emergență al restaurărilor pe implanturi prin intervenții specifice asupra restaurărilor provizorii.

7 februarie 2022

Dr. George Ion vă recomandă "Using CAD/CAM–Modified Correlation Mode to Produce Laminate Veneers: A Six-Month Case Report", un articol ce prezintă utilizarea stomatologiei digitale în obţinerea faţetelor ceramice, în vederea imbunătățirii efectului estetic în zona frontală.

25 ianuarie 2022

Dr. Cristina Bodnar recomandă "Dental-gingival remodeling with BOPT no-prep veneers", un articol care abordează un nou concept biologic de preparare a limitei cervicale pentru restaurările protetice fixe, care permite rezultate clinice și estetice stabile în timp la nivelul interfeței margine restaurare-gingie, printr-o tehnică minim invazivă a structurilor biologice implicate.

17 ianuarie 2022

Dr. Sergiu Rădulescu recomandă articolul "Implant-supported overdenture artopic maxilla: A case series", care propune realizarea unei supraproteze maxilare cu inserție orizontală, ancorată pe severa crestei edentate.

10 ianuarie 2022

Dr. Cristina Bodnar recomandă "Endocrown: Conservative Treated Teeth- A Case Report", un articol care descrie pas cu pas rezolvarea clinică printr-o metodă minim invazivă a unui molar maxilar cu distrucție coronară avansată.

3 ianuarie 2022

Dr. Luminița Oancea vă recomandă un articol care descrie o posibilitate de plainificare virtuală și ghidare a șefluirii dinților naturali, în vederea realizării unor preparații minim invazive.